Waardevolle flauwekul – over Bomocholia, Agroikia en Eutrapelia

Het vergaan van de lach!

Lachen versterkt het immuunsysteem, verhoogt de pijngrens, vermindert stress, verlaagt de bloeddruk en stimuleert de aanmaak van endorfine. Alle reden om zoveel mogelijk te lachen lijkt me. Toch lacht maar één derde van alle volwassen meer dan twintig keer per dag. Nou klinkt dat op zich best veel, maar als je opmerkt dat kinderen ongeveer vierhonderd keer per dag lachen, dan vind ik
amper twintig keer per dag lachen een behoorlijke berg afwaarts.

Toch is de angst om de lach volmondig toe te laten wel verklaarbaar. We barsten van de verantwoordelijkheden en op ons werk zijn we vaak met serieuze zaken bezig. En serieuze zaken vragen nou eenmaal om een serieuze houding. Bovendien worden mensen die veel lachen, schrik niet, over het algemeen minder serieus genomen. (John Cleese benoemt dit hele fenomeen van onnodige ernst door mannen in een stropdas op inspirerende wijze in één van zijn speeches over creativiteit https://youtu.be/h7fyOLe-xn4)

Een (kort) stukje geschiedenis…

De oude Griekse filosofen spraken al over twee krachten die continue met elkaar in gevecht zijn: Enerzijds is er sprake van Bomocholia. Het symbool voor lichtzinnigheid op zoveel mogelijk momenten. Dit wordt ook wel ‘Verdamping’ genoemd. Lijnrecht daartegenover staat Agroikia. Het symbool voor volkomen ernst waarbij alle relativeringsvermogen ontbreekt. Dit wordt ‘Verstening’ genoemd. Het lijkt er dus sinds de oude Grieken al op dat wanneer je voor het één kiest, het andere automatisch naar de achtergrond verdwijnt. Alsof lachen de vijand is van serieus zijn. En andersom.

Hoewel hier een kern van waarheid in zit, is het natuurlijk niet helemaal waar dat ernst en lachen elkaar volledig uitsluiten. Het moet, zo lijkt me, mogelijk zijn om een balans te vinden tussen Verdamping en Verstening. Aristoteles beschrijft deze balans als de deugd Eutrapelia. Maar wat is Eutrapelia dan precies? En waar staat dat voor?

Spelen in de naam der serieusheid!

Hugo Rahner, een Duitse theoloog en hoofd van de Universiteit van Innsbruck, zei: ‘Eutrapelia is play for the sake of seriousness’. Ofwel: spelen in de naam der serieusheid! Wat een heerlijke uitspraak! De wereld van het spel is voor mij bijzonder aantrekkelijk. Ik kan er helemaal in opgaan. Bovendien ligt de lach er voortdurend op de loer. Spelen én lachen zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Waar wordt gelachen, wordt gespeeld. Waar wordt gespeeld wordt gelachen.

Waardevolle Flauwekul Improvisatie Workshop

Tijdens de workshop Waardevolle Flauwekul maken we gebruik van oefeningen uit de wereld van theatersport en improvisatietheater. Op een speelse manier gaan we aan de slag met zaken als tijdsdruk, het maken van fouten en het opboksen tegen grenzen en obstakels. We ontdekken vooral dat deze zaken al gauw voor een lach zorgen. Zowel bij de speler als het publiek. Hoe we dat voor elkaar gaan krijgen? Heel simpel!

Voorwaarde 1: Plezier

Plezier zorgt voor verbinding, betrokkenheid en zelfvertrouwen. Tijdens deze workshop staat plezier altijd voorop.

Voorwaarde 2: Veilige Context

Ik ben, net als vele anderen, allergisch voor activiteiten waarbij je met zijn allen geforceerd ‘leuk’ moet gaan doen. Voor niemand is het leuk om te snel uit zijn comfortzone gerukt te worden. Daarom worden alle oefeningen laagdrempelig opgebouwd.

Actie, Afstand, Onvoorspelbaarheid

Een goede spelwereld wordt opgebouwd uit de elementen actie (we gaan zoveel mogelijk doen), afstand (we nemen afstand van de werkelijke situatie waardoor er ruimte ontstaat voor relativering, nieuwe inzichten en nieuwe spelregels) en tot slot onvoorspelbaarheid (in de wereld van improvisatie ligt niets vast, alles ligt open en alleen het nu bepaalt wat de volgende stap gaat worden).
Door steeds rekening te houden met bovenstaande voorwaarden en de genoemde spelelementen staat de waardevolle flauwekul improvisatie workshop garant voor lachen én spelen op een veilige en laagdrempelige manier.

Over de workshopleider

Playful Intervention Designer Maurice van Dinther heeft met zijn masteronderzoek Waardevolle Flauwekul (2017) de toegevoegde waarde van humor en spel aangetoond. Daarna startte hij de onderneming WAFL –behaviour & perception-. WAFL is met name sterk in de combinatie van humor en spel met de psychologie van gedragsverandering. Meer weten? Ga naar www.wafl.nu of lees het artikel Waardevolle Flauwekul en gedragsverandering https://www.wafl.nu/publicaties